Загрузка...

ЦСП плита: характеристики і застосування

ЦСП плита: характеристики і застосування
ЦСП плита https://xatakryta.com/czsp/ , характеристики і застосування якої будемо розглядати далі, є композитним матеріалом. Створюється він за допомогою змішування портландцементу і стружок з деревини. На перший погляд суперечливий альянс матеріалів, на ділі, дає безліч позитивних властивостей.

Процес виготовлення


Склад, з якого виробляють плити ЦСП, в якомусь сенсі, можна назвати бетоном. В якості в'яжучого використовується класичний цемент, а для заповнення - деревна стружка. Дерево дозволило в значній мірі знизити щільність готових виробів. Крім цього, стружка є армуванням, дозволяючи плиті витримувати істотні зусилля на розтягнення.

До складу ЦСП входять наступні речовини:
вода;
добавки для гідратації;
добавки для мінералізації;
стружка деревини;
портландцемент.

Перед початком готування суміші для неї готується наповнювач, який подрібнюється до необхідного розміру. Оскільки лист ЦСП складається з трьох шарів, стружка деревини просівається і розділяється на дві частини - дрібну і велику. Перша фракція використовується для виготовлення шарів з зовнішніх сторін, друга для середнього шару.

Після цього суміш обробляється різними хімічними складами, покликаними запобігти процеси гниття в деревині. Підготовлену таким чином деревну стружку перемішують з цементом і додають необхідну кількість води.

Для прискорення схоплювання цементу в суміш вводяться спеціальні добавки. Для зменшення тертя великих стружок одна об одну і полегшення процесу пресування, технологічний процес виготовлення ЦСП допускає введення до складу невеликого обсягу мазуту. У ряді випадків його може замінити масло І-20, призначений для індустріальних цілей.

Далі суміш викладається в спеціальні форми. Укладання виконується тришарове - перший шар з дрібною стружкою, другий з великої, третій знову з дрібної. Із заповнених форм формується штабель, який поміщається під холодний прес. Тиск, що розвивається при стисненні, досягає близько 6,5 Мпа. Стислі форми фіксуються за допомогою, спеціальних замків, які дозволяють зберігати в них тиск після закінчення пресування.

Після цього форми прогріваються як мінімум 8 годин. Це дозволяє прискорити гідратацію портландцементу і його схоплювання. Оскільки деревна стружка має гарну пружність, відбувається компенсація усадки цементу. Тому цементно стружкові плити зберігають задані розміри. Зняття замків з форм здійснюється також під тиском.

Сформовані вироби виймаються і відправляються на зберігання в склад буферизації на два тижні. Щоб плити повністю «дозріли», їх обдувають повітрям температурою до ста градусів. Завершальним етапом виготовлення стає підрізування в розмір і шліфування.

СМОТРИТЕ ТАКЖЕ:


Загрузка...